Skip to main content

Τι χρειάζομαι για την δημιουργία μιας ιστοσελίδας; Ποιο είναι το κόστος; Ποια είναι τα πάγια έξοδα;

Απαντάμε με απλό και κατανοητά τρόπο, ώστε να έχετε όλη την πληροφορία που χρειάζεστε και να γνωρίζετε ακριβώς πως να ξεκινήσετε.

 

Το πρώτο βήμα για την παρουσία της επιχείρησής σας στο διαδίκτυο είναι η κατασκευή της ιστοσελίδας σας και είναι ίσως και το πιο σημαντικό. Αν δεν είχατε ποτέ στο παρελθόν δική σας ιστοσελίδα, θα έχετε εύλογα πολλές απορίες για το πως να ξεκινήσετε και ποια είναι τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Τι χρειάζομαι για την δημιουργία μιας ιστοσελίδας; Ποιο είναι το κόστος; Ποια είναι τα πάγια έξοδα; Όλες οι απορίες σας θα απαντηθούν παρακάτω σε αυτό το άρθρο, με απλό και κατανοητά τρόπο, ώστε στο τέλος του άρθρου, να έχετε όλη την πληροφορία που χρειάζεστε και να γνωρίζετε ακριβώς πως να ξεκινήσετε.

1. Domain Name ή αλλιώς “Όνομα χώρου”

Όλα ξεκινούν με ένα σωστό Domain Name της κατάληξης που προτιμάτε. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεστε για την κατασκευή μιας ιστοσελίδας είναι η αγορά ενός Oνόματος χώρου (Domain Name) της μορφής www.domain-name.gr. Το όνομα χώρου, είναι το όνομα της ιστοσελίδας σας ή αλλιώς η διεύθυνση σας στο διαδίκτυο. Η βάση σας δηλαδή.

Τι είναι ένα Domain Name;

Το Domain Name (όνομα χώρου) είναι μια “διεύθυνση” στο διαδίκτυο που δεσμεύεται για αποκλειστική δυνατότητα χρήσης του σε ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο για το χρονικό διάστημα που έχει εκχωρηθεί. Ένα Domain Name έχει μια κατάληξη (TLD) με την οποία γίνεται διακριτή η χώρα προέλευσης του ή ο λόγος χρήσης του.

Η επιλογή του Domain παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην προβολή μιας επιχείρησής, γι’ αυτό καλό είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές πριν αποφασίσετε…

  • Επιλέξτε αν είναι εφικτό, ένα μικρό και ευκολομνημόνευτο όνομα.
  • Χρησιμοποίησε λέξεις – κλειδιά στο Domain Name που εκφράζουν το αντικείμενο σας ή της επιχείρισης σας γενικότερα.
  • Αποφύγετε παύλες, αριθμούς και τυχόν ασάφειες.
  • Επέλεξε την κατάληξη του Domain. Συνήθως τα Domain έχουν κατάληξη .gr ή .com. Αν απευθύνεστε στην ελληνική αγορά το .gr σας καλύπτει απόλυτα.

Το κόστος για ένα Domain Name της κατάληξης .gr είναι περίπου 26-35€ και ισχύει για δύο χρόνια, ενώ το κόστος για ένα Domain Name της κατάληξης  .com είναι 16€ και ισχύει για έναν χρόνο.

2. Σχεδιασμός λογότυπου & Branding Strategy

Είναι πολύ σημαντικός ο σχεδιασμός λογότυπου για την κατασκευή ιστοσελίδων, καθώς το λογότυπο αποτελεί την βασική ταυτότητα του ιστότοπου σας. Η όλη ουσία είναι το λογότυπο να δένει με ένα συνολικό Branding Strategy. Στη Think-Different χτίζουμε το Branding της εταιρίας σας και όχι μόνο ένα βασικό λογότυπο. Σε γενικές γραμμές ένα όμορφο και πετυχημένο λογότυπο, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη δημιουργία ενός αναγνωρίσιμου και επαγγελματικού brand name για την επιχείρησή σας, ενώ παράλληλα εκφράζει την φιλοσοφία σας και επικοινωνεί με σαφήνεια το μήνυμα σας στο ευρύ κοινό.

Branding (Στρατηγική Εμπορικής Επωνυμίας)

Tο Branding αναφέρεται κυρίως στην συναισθηματική εμπειρία του πελάτη και το τί βιώνει μέσα από μία υπηρεσία/προϊόν που του παρέχεται. Το Branding αποτυπώνει όλα όσα θα νιώσει κανείς, όταν ακούσει το όνομα μιας εταιρείας, τους συνειρμούς που θα κάνει και τις εικόνες που θα του έρθουν στο μυαλό. Οι αξίες ενός οργανισμού, αλλά και ο σκοπός που καθρεφτίζεται μέσω του Branding, δημιουργούν ένα σύνολο προσδοκιών και μία υπόσχεση. Με την ικανοποίηση των προσδοκιών αυτών χτίζονται δυνατοί δεσμοί εμπιστοσύνης μεταξύ του πελάτη και της επιχείρησης. Το Branding είναι συνεπώς ο πυλώνας και η αφετηρία όλων των υπόλοιπων ενεργειών και συμβάλει στην ενδυνάμωση μίας επιχείρησης και στην αναγνωρισιμότητά της. Οι μεγάλες επιχειρήσεις δαπανούν εκατομμύρια για να δημιουργήσουν μία ισχυρή ταυτότητα.

3. Φιλοξενία ιστοσελίδας ή αλλιώς Hosting

Το Web Hosting ή Φιλοξενία Ιστοσελίδας, είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει ένας Πάροχος Φιλοξενίας Ιστοσελίδων, ώστε να είναι η ιστοσελίδα σας διαθέσιμη σε όλους, 24 ώρες (σχεδόν) το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα και  365 μέρες τον χρόνο, χωρίς να χρειάζεται να διαθέτετε δικό σας εξοπλισμό (server). Στην ουσία το Hosting, είναι η αγορά (καλύτερα θα λέγαμε η ενοικίαση) ενός χώρου στο δίσκο ενός server στο internet, όπου θα φιλοξενεί την σελίδα σας και επιπλέον προσφέρει ασφάλεια, δυνατότητα δημιουργίας λογαριασμών e-mail, δημιουργία βάσης δεδομένων, πρόσβαση στο διαχειριστικό του domain σας κ.α. Είναι σημαντικό να αναφερθεί, πως η επιλογή του κατάλληλου πακέτου Hosting, είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική όσον αφορά τις επιδόσεις της σελίδας, αλλά και την ταχύτητα φόρτωσης αυτής. Η ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας είναι σημαντικός παράγοντας για το SEO και τη θέση της στις μηχανές αναζήτησης. Η αγορά ενός ενός βασικού πακέτου φιλοξενίας κυμαίνεται από 120€ – 650€ τον χρόνο, ανάλογα με τις δυνατότητες του Server και τις απαιτήσεις που καλύπτουν την ιστοσελίδα σας.

4. Πιστοποιητικό ασφαλείας SSL

Το πιστοποιητικό ασφαλείας ή αλλιώς πιστοποιητικό SSL, είναι ένα απολύτως απαραίτητο εργαλείο για ένα e-Shop αλλά και για μια απλή ιστοσελίδα παρουσίασης στις μέρες μας, αφού προστατεύει τα δεδομένα των επισκεπτών στην σελίδα σας, κρυπτογραφώντας συνεχώς την σύνδεση του browser με τον server. Να τονίσουμε πως είναι πλέον αναγκαίο το πιστοποιητικό SSL για να μην εμφανίζεται η σελίδα σας ως “Μη ασφαλής” στους επισκέπτες και εν δυνάμει πελάτες σας. Από τον Ιούλιο του 2018, η Google και ο δημοφιλής browser “Chrome”, χαρακτηρίζει ως μη ασφαλή τα Site που δεν διαθέτουν κρυπτογράφηση HTTPS και πλέον σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι browsers. To κόστος ενός βασικού πιστοποιητικού ασφαλείας SSL κυμαίνεται απο 20€ – 190€ / τον χρόνο ανάλογα με το είδος της ιστοσελίδας και τις απαιτήσεις.

5. Επιλογή αν θα είναι ΑμΕΑ WCAG 2.0

Το επόμενο βήμα για την δημιουργία της νέας σας ιστοσελίδας, είναι η επιλογή αν θα είναι ΑμΕΑ  (με το πρότυπο WCAG 2.0) που θα χρησιμοποιήσετε και για επιδότηση ΕΣΠΑ. Η απόφαση αυτή στις μέρες μας είναι πλέον πολύ σημαντική και καθοριστικής σημασίας για να γλιτώσετε χρόνο, κόπο και άγχος αργότερα. Θα πρέπει να αποφασιστεί ανάλογα με τις απαιτήσεις και τους στόχους σας. Στην Think-Different, για την κατασκευή ιστοσελίδας ΑμΕΑ , την κατασκευή eShop ΑμΕΑ , την κατασκευή ιστοσελίδων για ξενοδοχεία ΑμΕΑ αλλά και για custom ιστοσελίδες ΑμΕΑ  που σχεδιάζουμε, προσέχουμε να βασίζεται στο πρότυπο  WCAG 2.0 και να μην εμφανίζει καθόλου λάθη στους ελεγκτές (Checkers) που χρησιμοποιούν και οι ίδιοι ελεγκτές του ΕΣΠΑ. Στη παγκόσμια αγορά οι ιστοσελίδες WCAG 2 και η εναρμόνισή τους στο πρότυπο του Dissability Friendly πλέον κυριαρχεί, διότι είναι σημαντικό για το μέλλον των ιστοσελίδων, πολύ γρήγορο, SEO Friendly, παραμετροποιήσιμο, αξιόπιστο και κυρίως εύκολο στην χρήση ακόμα και για αρχάριους χρήστες. Το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι είναι σημαντικό για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τα εργαλεία ανάγνωσης αυτών!

6. Επιλογή εταιρείας για την δημιουργία ιστοσελίδας

Ας μπούμε στα βαθιά!

Eίναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε μια εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων, όπως τη Think Different, που έχει την τεχνογνωσία και όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να φτιάξει για εσάς την ιστοσελίδα που ονειρεύεστε. Η Think-Different με μεγάλη εμπειρία στην σχεδίαση και δημιουργία επαγγελματικών ιστοσελίδων, εγγυάται ένα άριστο αποτέλεσμα. Εντυπωσιακές, γρήγορες, SEO friendly & responsive ιστοσελίδες, που προσαρμόζονται άψογα σε όλες τις φορητές και mobile συσκευές και όλα αυτά με ένα σημαντικό στοιχείο, την ποιότητα και την μοναδικότητα του τελικού αποτελέσματος.

7. Προώθηση ιστοσελίδας

Για το τέλος αφήσαμε ίσως το πιο σημαντικό. Έχετε πλέον κατασκευάσει μια καινούργια, σύγχρονη και εντυπωσιακή ιστοσελίδα. Πως θα σας βρει κανείς μέσα στο χάος των ιστοσελίδων και του ανταγωνισμού; Πως θα σας ψάξει ένας χρήστης στο διαδίκτυο την ιστοσελίδα σας; Πως θα έρθει σε επαφή μαζί σας για να μάθει για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας; Αυτό λοιπόν που χρειάζεστε είναι η προώθηση της ιστοσελίδας σας. Η προώθηση ιστοσελίδων συμπεριλαμβάνει όλες εκείνες οι τεχνικές που εφαρμόζονται στην σελίδα σας, για την κατάταξη της στην 1η σελίδα της Google. Ονομάζεται SEO και Marketing και έχει σκοπό να διατυμπανίσει την υπαρξη της σελίδας σας σε όλο τον κόσμο. Είτε μέσω πληρωμένων διαφημίσεων σε Google Ads και Social Media Accounts, είτε μέσα από την οργανική αναζήτηση SEO (Search Engine Optimization), στα ελληνικά μεταφράζεται ως βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για τις μηχανές αναζήτησης, για την 1η θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google. Αυτό αμέσως μεταφράζετε σε σημαντική αύξηση του πελατολογίου, των κερδών και σε εδραίωση της επιχείρησής σας έναντι του ανταγωνισμού.

 

Καταλαβαίνουμε ότι είναι πολλά και ίσως κάποια από αυτά αρκετά σύνθετα για το μέσο χρήστη. Μην ανησυχείτε εσείς μπορείτε να κάνετε καλά αυτό που ξέρετε και να βάλετε ανθρώπους που ξέρουν, να αναλάβουν αυτή τη δουλειά. Είτε τώρα ξεκινάτε και ενδιαφέρεστε να στήσετε ένα website ή ένα e-shop σύμφωνα με τα best practices του κλάδου, είτε βλέπετε ότι έφτασε η ώρα να ξεπεράσετε τον ανταγωνισμό, η Think-Different είναι εδώ για εσάς! Κάθε project που αναλαμβάνουμε έχει τις δικές του μοναδικές απαιτήσεις και κάθε επιχείρηση τον δικό της προϋπολογισμό. Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας για να σας αποστείλουμε μια προσφορά προσαρμοσμένη στο project σας.